Anlaşmalı Boşanma Davası
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki tür boşanma davası vardır. Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. . Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI EVLİLİK SÜRESİ BİR YILI DOLDURMADAN AÇILABİLİR Mİ?
Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 24.02.2015 tarihli 2014/18466 E. 2015/2655 K. Sayılı kararında ‘’ Evlilik bir yılını doldurmamış olsa bile, birliğin ortak hayatı sürdürmeleri eşlerden beklenmeyecek derecede temelinden sarsıldığının ispatlanması halinde boşanma kararı verebilir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA VELAYET VE MALİ SONUÇLAR DÜZENLENEBİLİR Mİ?
Anlaşmalı boşanma davasında taraflar ortak bir boşanma protokolü düzenlerler. Bu protokolde evlilik birliği içindeki malların paylaşımı, çocukların velayetlerinin kimde olacağı, tazminat talepleri, nafaka gibi konular düzenlenebilir. Tarafların hazırlamış oldukları bu protokolün içeriğini aynen kabul ettiklerini hakim huzurunda beyan etmeleri gerekmektedir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEREDE AÇILIR?
Anlaşmalı boşanma davasında yetkili ve görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Ancak eşlerin ikamet ettiği bölgede Aile Mahkemesi bulunmadığı takdirde Aile Mahkemesi sıfatıyla davaya Asliye Hukuk Mahkemesi de bakabilir.
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ ÖRNEĞİ:
Boşanma Protokolü
- Taraflar Ankara Aile Mahkemesinde açılacak boşanma davası ile boşanacaklardır.
- Müşterek çocuk …velayeti anne … verilecektir. Baba çocuk için aylık …. TL iştirak nafakası her ayın 20’sine kadar numaralı banka hesabına yatıracaktır. Nafaha her yılın… ayında %20 artırılacaktır.
- Müşterek çocuk … ile baba arasındaki kişisel ilişki aşağıda yazılı şekilde kurulacaktır. Her hafta sonu Pazar günleri saat 10.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında, her yıl Temmuz ayının birinci günü saat 10.00’dan son gün saat 18.00 ‘e kadar, dini bayramların ilk günü saat 10.00’dan akşam saat 18.00’a kadar, baba çocuğu yanına alarak kişisel ilişki kuracaktır.
- Taraflar birbirlerinden nafaka, maddi ve manevi tazminat talep etmemektedirler.
- Taraflar ev eşyaları ile ziynet eşyaları konusunda birbirlerini ibra etmişlerdir. Her iki tarafta kendi zati eşyalarını almışlar ve ev eşyalarını da paylaşmışlardır.
- … Adresinde ve …Tarafından yapılan halihazırda kullanılan fakat tapusu olmayan apartman dairesinin mülkiyeti ise taraflar arasında ½ olarak kabul edilmiştir. Resmi işlemler sonucunda çıkarılacak tapu da taraflar ½ hisse oranında mülkiyet verilecektir. Tapu çıkarılmasında istenen tüm masraflar taraflar arasında eşit olarak karşılanacaktır.
- Yedi maddeden ibaret iş bu protokol tarafların serbest iradesiyle hazırlanarak birlikte imza altına alınmıştır. …./…../….
Adı ve Soyadı Adı ve Soyadı
İmza imza
Not: Bu protokoldeki 5. Ve 6. Maddeler boşanma davasının fer’i olmadığı için boşanma kararı verilmesi için protokolde bulunması gerekmemektedir.
DİLEKÇE ÖRNEĞİ:
AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
ANKARA
DAVACI : Adı ve Soyadı , (T.C. Kimlik Numarası ), Adres
VEKİLİ : Avukat Adı ve Soyadı , Adres
DAVALI : Adı ve Soyadı , Adres
KONU : Anlaşmalı boşanma istemidir.
OLAYLAR :
- Müvekkilimi ile davalı …./…./…. Tarihinde evlenmişler ve tarafların bu evlişlikten …./…../… tarihinde … adlı çocukları olmuştur.
- Taraflar arkadaşları aracılığı ile tanışmış ve evlenmişlerdir.Ancak taraflar arasındaki eğitim ve kültürt farkı evliliği yürütmelerine olanak vermemiştir. Bu nedenle taraflar karşılıklı olarak anlaşarak boşanmaya karar vermişler ve aralarında ekte sunduğumuz protokolü düzenlemişlerdir.
- Tarafların ortak çocuğu …nun velayeti anneye verilerek, baba ile kişisel ilişki kurulmasına ve babanın çocuk için her ay …. TL iştirak nafakası ödemesine karar verilmesini istemekteyiz.
- Tarafların birbirlerinden nafaka, maddi ve manevi tazminata ilişkin karşılıklı olarak her hangi bir talepleri bulunmamaktadır.
Bu nedenle mahkemenizin taraflar arasında yapılan protokolü onayarak tarafların boşanmasına karar verilmesini istemek zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : İlgili mevzuat
HUKUKİ DELİLLER : Her tür delil.
SONUÇ VE İSTEM : Taraflar arasında düzenlenen protokolün onanarak; tarafların boşanmalarına, ortak çocuğun velayetinin anneye verilmesine, baba tarafında …. TL iştirak nafakası ödenmesine yargılama giderlerinin tarafların üzerinde bırakılmasına karar verilmesini müvekkilim adına saygı ile dilerim.
Davacı Vekili
Avukat Adı ve Soyadı
imza